Една моя мечта

Тук всеки може да публикува информация за мероприятия и инициативи, в които е участвал или сам е организирал, целящи популяризиране на България и съхраняване на българското.

Една моя мечта

Мнениеот Петър Велков » Вто Апр 08, 2014 12:45 pm

Здравейте, приятели!

Кратка предистория. Отраснал съм в Костинброд, учил съм в София, последните над 4 години живея основно в Амстердам, но винаги съм усещал привличане към природата и селския начин на живот. Преди почти 4 години покрай един "зелен IT семинар" в университета ми в Амстердам ми хрумна идея - за "зелен" вариант на Силициевата долина (грешно наричана "силиконова" в България), и то не къде да е, а на територията на България. От тогава мина доста време, идеята доста се промени, намерих си съмишленици, а от съвсем скоро - и фенове.

Наскоро едно от другарчетата (Иван Куков от Варна) спечели конкурс с нашата идея и започнахме да придобиваме популярност. Страницата ни във Facebook понастоящем има над 3000 харесвания (преди две седмици бяха по-малко от 100). С цел избягване на злоупотреби и трупане на лоша репутация, веднага след "гръмването" на новината решихме да си създадем някаква форма на идентитет - така вече си имаме и сайт, който все още не е доизпипан, но работи.

Накратко за идеята: вмомента в България има 730 села с по-малко от 25 жители, от които 63 нямат по нито един жив човек, живеещ в тях. Това са т.нар. "села-фантоми", които в срок от 5 до 10 години след "изчезването" на последния си жител губят статута си на населени места. В селата с малко жители средната възраст е изключително висока (често над 50-60 години), а младите хора са твърде демотивирани да се върнат там поради липса на работни места, разпадаща се инфраструктура, отдалеченост от учебни и медицински заведения и т.н. Решението на тези проблеми, обаче, е затворен кръг - всички изброени фактори зависят от местното население. Където има хора - инфраструктурата се поддържа. Където няма - тя запада.

Затова ние, група IT специалисти (от програмисти до дизайнери), сме решили да променим тази ситуация. Проектът ни не се казва "ИТ село" защото в него ще живеят само "компютърджии", а защото ние сме сред малкото гилдии, за които не е от значение точно къде ще работим от географска гледна точка. Стига да разполагаме с електричество и достъп до Интернет (два не особено сложни за решаване проблема), ние можем да се заселим в някое китно (почти) обезлюдено селце заедно със семействата си и да го облагородим, доколкото можем. Това, естествено, ще привлече и други професионалисти към нашето село - техници от различни сфери, строители, фермери, лекари и други хора, без които трудно бихме се справили. В идеалната ситуация резултатът би била една самодостатъчна общност, но не тотално откъсната от цивилизования свят - група щастливи млади хора със семействата си, които да докажат пред България, че "селянин" не е мръсна дума и модерните технологии и селския начин на живот далеч не си противоречат.

Днес има статия за нас във в-к Телеграф, ще има подробен материал и в майския брой на списание Агрозона, вчера бе сниман репортаж за Нова телевизия. Десетки хора с разнообразни интереси изявяват желание да се включат в проекта, получаваме подкрепа и от чужбина - до момента "зелени" организации от Унгария и Тунис, както и университета ми в Амстердам, предлагат помощ с акъл, популяризиране на идеята и общи проекти след създаването на селото.

Тъй като мога да напиша толкова много по темата, че да ви отегча от четене, предлагам на който му е интересен проекта да следи развитието му на нашия сайт. Ако някой от вас смята, че може да помогне по някакъв начин - да се чувства свободен да ми пише. Пък аз обещавам ако тази моя мечта се сбъдне, да ви спретна един събор край нашето село ;)

Та, приятели - така аз съхранявам българското. Опитвайки се да покажа на хората, че можем да се върнем там, откъдето сме дошли, и че там наистина е по-приятно от панелените джунгли на София.

Благодаря за вниманието :)

ПП: Редакция! Току-що видях и краткия материал от Нова телевизия ;)
Аватар
Петър Велков

Re: Една моя мечта

Мнениеот Меги » Вто Апр 08, 2014 4:40 pm

Ето това е нещо, което заслужава поздравления! Браво за идеята, дано успееш да я осъществиш, дано и ние можем да ти помогнем.
Аз зная от фейсбук за тази инициатива и много ми е харесала, даже съм разказвала на приятели за нея. Но нямах представа, че и ти си "замесен" там :) .
Още веднъж поздравления и УСПЕХ! Ще очаквам с нетърпение резултатите :)
Изображение
Аватар
Меги

Мнениеот tasco » Пон Апр 21, 2014 7:19 am

БРАВО Петьо :-).
Ти си поредния човек, за когото мога да кажа: "Гордея се, че го познавам" :-).

Преди време чух за идеята. Не помня от къде. Меги също ми каза, че си писал във форума. Но за съжаление едва сега успях да прочета поста ти.
Много се радвам, че правите всичко това за българското село. И ви поздравявам. Надявам се и аз да се включа някой ден, но сега съм се захванал с едно не толкова обезлюдено село - Момчиловци. И за да не стигне до обезлюдяване, съм почнал няколко проекта там. Но въпреки това, ако мога да бъда полезен с нещо за вашата кауза - насреща съм веднага. А за в бъдеще - запазвам си едно малко къще в твоето село :-). Може и полу-срутено :-)
Аватар
tasco

Мнениеот tasco » Пон Апр 21, 2014 7:20 am

Пускай по малко информация за развитието на проекта и във форума.
Така ще е по-лесно за някои да следят за промените.
Аватар
tasco

Назад към Какво още прави всеки от нас за съхраняване на българското?